Kwasy omega-3 – ich zalety i znaczenie dla zdrowia

Informacja prasowa, maj 2014 r.

Kwasy omega-3 – ich wartości i znaczenie dla zdrowia

Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym składnikiem błon komórkowych, niezbędnym do właściwego funkcjonowania naszego organizmu, a w szczególności układu krążenia, mózgu i wzroku. Ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich samodzielnie, powinnyśmy dostarczać je w diecie. Dlaczego są takie niezbędne i gdzie ich szukać?

Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa dobrze na nastrój. Pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wspomaga też rozwój i bycie mózgu, utrzymuje wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV). Lekarze podkreślają też bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie cholesterolu.

– W profilaktyce chorób układu krążenia rola kwasów omega 3 jest niepodważalna, co zostało wielokrotnie dowiedzione. Uważa się, iż ich korzystne właściwości wynikają z kilku różnych mechanizmów. Są to: działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne i antyarytmiczne – wyjaśnia Agnieszka Jarosz, dr n. Med. i lekarz chorób wewnętrznych. – Bardzo istotnym działaniem kwasów omega-3 jest też ich bezpośredni wpływ na metabolizm lipidów (cholesterolu, trójglicerydów), a zwłaszcza triglicerydów poprzez hamowanie syntezy lipoprotein o niskiej gęstości LDL czyli tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów w wątrobie – dodaje dr. Agnieszka Jarosz.

Pojawia się też coraz więcej danych, świadczących o roli kwasów tłuszczowych omega-3 w ochronie przed wystąpieniem chorób układu krążenia na tle miażdżycy oraz o ich działaniu przeciwzapalnym. Wzrasta też zainteresowanie znaczeniem kwasów omega-3 w ciągu innych aspektów zdrowotnych: zapobieganiu chorobie Alzhaimera, cukrzycy i niektórych chorób nowotworowych.

Źródła kwasów omega-3 w żywności
Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, halibut czy śledź oraz owoce morza, z których szczególnie polecany jest kryl, mały skorupiak przypominający krewetkę. Olej z kryla antarktycznego charakteryzuje się bardzo dużą ilością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe naszego organizmu i całkowicie rozpuszczają się w wodzie.

– Oznacza to, że kwasy omega-3 zawarte w oleju z kryla są lekkostrawne i bardzo łatwiej wchłaniane przez organizm niż te występujące w oleju z ryb, gdzie mają postać trójglicerydów, a co za tym idzie – wymagają przetworzenia przez organizm i ponownego odzyskania dla potrzeb komórek – tłumaczy Andrzej Markowski, ekspert firmy MBM Sp. z o. o., przedstawiciel producenta suplementu diety O-Krill 3.

Ponadto olej z kryla antarktycznego jest bogaty w astaksantynę – najsilniejszy antyutleniacz, który możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu). Warto podkreślić, że ta „królowa karetonoidów” jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy większa od witaminy E oraz 40 razy lepsza niż beta-karoten!

Kwasy omega 3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają ryb regularnie lub jedzą ich za mało, czyli rzadziej niż raz w tygodniu.

Informacja prasowa, maj 2014 r.

O-Krill 3 – Ekologicznie czysty i świetnie przyswajalny olej z kryla antarktycznego

O-Krill 3 to preparat na bazie oleju z kryla antarktycznego. Tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną formę kwasów Omega-3 oraz astaksantynę – najsilniejszy przeciwutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami. O-Krill 3 wyróżnia się wysoką zawartością oleju z kryla – aż 500 mg w 1 kapsułce, brakiem niepotrzebnych dodatków i ekologicznym pozyskiwaniem potwierdzonym certyfikatem MSC.

Codzienna dawka oleju z kryla pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Wspomaga też rozwój i funkcjonowanie mózgu, utrzymuje wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV).

O-Krill 3 polecany jest osobom zapracowanym, którym ze względu na tempo życia trudno zadbać o zbilansowaną dietę, a także tym, którzy nie przepadają za rybami czy owocami morza – w tym dzieciom powyżej 2 lat oraz kobietom w ciąży.

O-Krill 3 dostępny jest na www.okrill3.pl oraz w aptekach i sklepach zielarskich.

Skład w jednej kapsułce O-Krill 3TM:
Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba): 500 mg
w tym:
Fosfolipidy: 200 mg
Kwasy omega-3: 110 mg
Kwas eikozapentaenowy (EPA): 60 mg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA): 27,5 mg
Astaksantyna: 40 mcg
Kwasy omega-6: <10 mg Kwasy omega-9: 40 mg Witamina A: 20 mcg Witamina E: 100 mcg Sposób użycia: 1 – 2 kapsułki dziennie Cena: 90 zł (opakowanie 60 kaps.) Olej z kryla a olej z ryb-003-2014-05-22 _ 11_53_04-80

Lawica kryla-001-2014-05-22 _ 11_53_04-80

O-KRILL3_packshot-002-2014-05-22 _ 11_53_04-80

Top